En Manitou teleskoplastare var som skräddarsydd för behoven på Westergård i Kungsbacka
I samband med att Westergård togs över av Gåsevadholm, så bestämde sig den nya ägaren för att behålla den duktige medarbetaren Rikard Svensson 36 år som arbetat på Westergård sedan 2016. Rikard blev befordrad till driftledare över de 340 hektaren och stortrivs i sin nya roll. Westergårds gamla Volvo BM 646 från 80-talet följde dock inte med i affären, och det passade Rikard perfekt då han hade räknat ut att en teleskoplastare var den perfekta lösningen för deras behov.
– I mitt huvud hade jag fått för mig att det var en perfekt maskintyp för våra behov. Det var lite av en chansning då jag helt saknade erfarenhet av teleskoplastare sedan tidigare men med facit i hand blev det en perfekt lösning, säger Rikard Svensson när vi besöker gården utanför Kungsbacka en septemberdag.
Rikard Svensson har en gedigen jordbruksbakgrund som började med att han är uppväxt på en skogsgård längre österut. Dessutom har han lantbruksgymnasium i Plönninge samt en driftledarutbildning i Vreta i Östergötland. Det bästa med yrket tycker han är att få följa årstiderna från sådd till skörd, och det är lätt att förstå att han trivs både med jobbet och boendet på Westergård.
– Vi bedriver odling på 340 hektar och resultatet blir foder åt slaktsvinen på Koberg. Till min hjälp har jag två John Deere traktorer, en 8370 och en 6215 men ingen av dem är särskilt lämpliga för allt annat arbete som sker runt gården. Anledningarna till att jag började sneglamot en teleskoplastare var egentligen flera. Delvis har vi mycket storsäckslyft, men vi har också en del äldre ekonomibyggnader där du inte kommer in med en hjullastare. Tack vare att en teleskoplastare är så lågbyggd så kommer du plötsligt in i dessa, och tack vare räckvidden kan du också utnyttja dem maximalt. I samband med detta så tog jag kontakt med Scantruck AB för att diskutera mina behov. Först var det aktuellt med en begagnad Manitou, men när de hade en helt ny Manitou MLT 741-140 V+ i lager så slutade det med en sådan.
737 blev 741 och Powershift med Converter blev steglös transmission
Rikard Svensson fick snabbt ett gott intryck av Scantrucks lantbrukssäljare Johan Bawelin, och Rikard behov styrde till sist affären mot en ny maskin. Här framhåller han den lite högre lyftkapaciteten hos en 741 jämfört med en 737. Sju meter och 4,1 ton slår helt enkelt sju meter och 3,7 ton. Två storsäckar och bommen utskjuten är ett vanligt moment på Westergård. Eftersom maskinen även används vid fastighetsskötsel upplevde Rikard att det kändes enklast med steglös transmission.
– När jag har vår fastighetsskötare i en personkorg så vill jag ha alla förflyttningar så mjukt som möjligt. Det är nog främst en personlig preferens, men det kändes rätt för mig i alla fall. Utöver korgen så har jag två olika skopor, pallgafflar, balspjut samt storsäckslyften så klart.
Maskinen har uppfyllt alla våra förväntningar
Gåsevadholms Manitou kom under mars månad och har i slutet på september gått drygt 150 timmar. Hittills har den infriat alla förväntningar, och bland annat gett nytt liv till en gammal lada de tidigare inte hade användning för. Tack vare att maskinen har så kompakta yttermått så tjänar den numera som lager för gödsel och utsäde, som innan tog plats i maskinhallen.
– Det är toppen att kunna frigöra ytan i maskinhallen. Hela övergången till att köra teleskoplastare har överhuvudtaget varit väldigt enkel. Jag fick en bra introduktion av säljaren på Scantruck, och efter bara ett par timmar så hade jag vant mig vid att sitta ”på sidan” och köra. Maskinen är väldigt stark både i hydrauliken och på driven. Jag drar till exempel 8-9 ton ganska så ofta, och då kan jag egentligen lasta på lika mycket till innan jag är uppe på maxkapaciteten. Dessutom så uppskattar jag verkligen det låga insteget eftersom man hoppar in och ut ur maskinen ganska så ofta. Service har vi inte behövt använda oss av överhuvudtaget hittills, men när det blir dags så har vi nära till Scantruck i Kungälv och även ganska nära till Hestra Truck som är en servicepartner. Det känns som vi hittade helt rätt maskin för våra behov, den känns skräddarsydd helt enkelt, avslutar Rikard Svensson.