Utrustning från Leica Geosystems AB hjälper Ängö Entreprenad AB med utmanande bygge
Orustbaserade Ängö Entreprenad AB sysslar mestadels med markarbete för husgrunder, VA- arbeten och villaområden och är sprunget ur Ängö Schakt AB som startades redan på 80 talet av Dan Johansson. Idag sysselsätter företaget runt 25 anställda samt drygt en handfull f-skattare. Vi träffar dem i Göteborg en solig onsdag i början på september. Platsen är Hisingsbacka och här arbetar fem man med att anlägga grunden inför byggnationen av fyra parhus. Bygget som drog igång våren 2020 ska vara färdigt hösten 2021 är utmanande på flera sätt, berättar Mikael Persson som arbetar som mätningstekniker på företaget.
-Det är kuperat, trångt, och det finns mycket berg samt att det ligger mitt i ett befintligt villaområde, men hittills flyter allting på enligt plan. Vi har bra personal och maskiner och den senaste utrustningen från Leica Geosystems, vilket gör att vi löser all inmätning kontinuerligt och våra grävmaskinister vet hela tiden vad de ska rätta sig efter tack vare maskinstyrningen.
Ängö Entreprenad AB började med mätning och utsättning 2009, men det var först 2014 som de växlade upp den delen av verksamheten ordentligt. Med facit i hand så har de sett att det bara blir viktigare och viktigare, och idag har de Leicas maskinstyrning på sex stycken av sina grävmaskiner samt två stänger med CC80 fältdator och ICG70T antenn från Leica Geosystems.Detta gör att de själva hanterar all mätning förutom rena byggmätningar som de fortfarande köper in oftast.
-Vi skaffade de nya stängerna 2019 och innan dess körde vi med GS14 samt CS35 från Leica. Den nya modellen med tiltkompensation är en otrolig förbättring jämfört med tidigare för mig som uteslutande arbetar med mätningar. Även om jag inte kommer åt att hålla stången rak så får jag ett fullgott värde bara spetsen är placerad där den ska. Det är mer lättanvänt, går avsevärt mycket snabbare och säkerheten är enormt mycket bättre eftersom jag inte behöver ta mig själv till mätplatsen. Det räcker att spetsen på den 2m långa kolfiber stången är där och det sparar in på många klättringar, förklarar Mikael Persson.
All data som Mikael tar fram med sin ”stång” delar han inte bara med maskinisterna på plats via Leicas ConX, utan han delar den även med sin kollega som oftast håller i den andra antennen via en central ”dropbox”. Det ger en god översikt och det gör att de kan komplettera varandra beroende på vem som har närmast till den aktuella platsen.
-Jag är egentligen ingen datakille överhuvudtaget, men Leica har bra system som är logiska och som är användarvänliga så det har fungerat bra att lära sig. Våran mätutrustning kommunicerar med maskinstyrningen i grävmaskinerna via ConX, men vi mätansvariga kan också kommunicera med varandra via en dropbox. Utöver det så finns ett system från Leica som heter ”Myworld” som ger en väldigt god översikt över alla produkter vi har, när de ska servas och vilka abonnemang som finns. Det låter krångliga än det är, försäkrar Mikael Persson, och skulle det vara något man undrar över så har Leica en fantastiskt bra support
En av grävmaskinerna på plats i Hisingsbacka är en Volvo ECR235EL, och även i den sitter det senaste i utrustningsväg från Leica Geosystems men nu i form av maskinstyrning. Huvuddatorn är en GPS80 och programvaran är MC1. Bakom spakarna sitter Henrik Wikström som arbetat fem år på Ängö Entreprenad.
-Jag har kört grävmaskin i 15 år ungefär men jag kom i kontakt med maskinstyrning först för fem år sedan när jag började här. Maskinstyrning generellt har gjort att jag kan arbeta mer självständigt och därmed vara mer effektiv. Jag kan flytta runt på bygget utan att vänta på utsättning vilket innebär att jag står stilla betydligt mindre. Jag gillade Leicas gamla grävsystem, men det nya är självklart lite vassare ändå på ett par punkter. Den största skillnaden är att det finns rotogivare på MC1, vilket är en stor fördel då jag kör med tiltrotator 99% av tiden. Sedan är det alltid trevligt att det är en större skärm på den senaste utrustningen. Man ser bättre rent visuellt men det blir också enklare att ”knappa” på skärmen. En av de viktigaste bitarna för mig är att supporten fungerar bra och där är det naturligtvis ingen skillnad mot tidigare, avslutar Henrik Wikström.